„Byla to zkušenost k nezaplacení“ tvrdí Jarda Trávníček

Před nedávnem jste si mohly přečíst rozhovor se sluchově postiženým šachistou Jaroslavem Trávníčkem. V té době se připravoval na účast 13. Mistrovství světa IPCA tělesně postižených šachistů. Na závěr našeho zajímavého povídání padl slib, že budeme čtenáře informovat, jak si Jarda Trávníček na této akci vedl. Jeho zhodnocení turnaje Vám nyní přinášíme.


První rozhovor s Jardou Trávníčkem najdete zde: http://www.chcislyset.cz/akce.php?id=68


„Byla to zkušenost k nezaplacení“ tvrdí Jarda Trávníček


Celý mistrovský turnaj byl rozdělen na dvě kategorie. V kategorii „A“ nastoupili muži, ženy, junioři a juniorky se sníženou pohybovou aktivitou –  vozíčkáři a ostatní hráči s omezenou mobilitou, kteří jsou organizováni v organizaci IPCA. Kategorie „B“ se hrálo jako otevřený FIDE turnaj a zúčastnili se jej šachisté s lehkým zdravotním postižením a také zdraví hráči. Na turnaji bylo evidováno v obou kategoriích celkem 68 šachistů  z 13 států celého světa. V kategorii „A“ se hrálo mimo jiné o zajímavou šanci. Šachisté, kteří se umístili na prvních pěti příčkách konečného hodnocení, získali nominaci na Šachovou olympiádu, kterou bude v roce 2014 hostit Norsko.


V kategorii „A“ jsem bojoval i já a spolu semnou, zde bylo registrováno 49 šachistů z 11 států. Své hráče zde měla Ukrajina, Slovensko, Švýcarsko, Rusko, Polsko, Itálie, Indie, Finsko, Estonsko, Chorvatsko a samozřejmě také Česka republika. V takto nabitém startovním poli jsem se umístil na celkově 33 místě ze 49 hráčů.


Jako každý hráč jsem si představoval být v konečném hodnocení alespoň v první desítce, ale i s 33. místem jsem velmi spokojený. Beru ho jako pěkné umístění, zvláště když přihlédnu k tomu, jaká byla na turnaji konkurence a jak těžké zápasy jsem musel absolvovat. Celý turnaj jsem si každopádně maximálně užil. Dopoledne se bojovalo na šachovnici a odpoledne bylo vyhrazeno relaxování a odpočinku. Mohli jsme navštěvovat bazén a odpočinout si tak na chvíli od „černobílého světa šachovnice“. 


Co se týče atmosféry celého turnaje, tak ta byla mnohdy úplně elektrizující a úžasná. Měl jsem velkou radost z toho, že jsem častěji hrál proti zahraničním hráčům, než proti těm českým. Tyto zápasy mají totiž takový zvláštní náboj a jsem proto moc vděčný, za možnost zahrát si proti Rusům, Ukrajincům, Estoncům, Finům a Polákům a změřit se s nimi. Šachy jsou založeny hlavně na zkušenostech a ty jsem si z tohoto turnaje přivezl, takže jsem se svou účastí spokojený. 


Za 5 let se uskuteční toto MS opět u nás v Česku. Již nyní se na tuto akci těším a věřím, že příště udělám zase o něco lepší výsledek.

Poradenské centrum pro sluchově postižené Kroměříž, o.p.s., Velehradská 625, Kroměříž 767 01 Evidence činností pro zaměstnance