„Šachy jsou můj život“ říká Jaroslav Trávníček

Vyprávění pana Květoslava Janála, které jsme Vám přinesli v minulém týdnu mělo velký ohlas! Nyní Vám přinášíme další zajímavý rozhovor. Tentokrát jsme oslovili mladého muže - Jaroslava Trávníčka, jehož velkou láskou jsou šachy.


„Šachy jsou můj život“ říká Jaroslav Trávníček 


 Jardo sluchově postiženým z Kroměříže Tě asi není třeba představovat, ale přesto tě poprosím o krátké představení.


Jmenuji se Jaroslav Trávníček a narodil jsem se před 29 lety v Kroměříži. Bydlím v Morkovicích nedaleko Kroměříže, kde jsem také chodil do školy. Se sluchem mám problémy od narození a používám sluchadla na obou uších. Se sluchovým handicapem jsem se ale naučil žít. Hodně mě pomohlo i poradenské centrum pro sluchově postižené v Kroměříži. Vzpomínám, jak jsem tam před asi pěti lety přišel poprvé a hned jsem zapadl do skvělé party. Sluchová vada mě ani nijak nelimituje při provozování mého velkého koníčku - šachy, které hraji závodně od roku 2006.


Zmínil jsi, že hraješ závodně šachy. Jak jsi se k této „královské hře“ dostal?


Začalo to tak, že jsem hrával šachy s kamarádem. Většinou se mi dařilo jej porazit. Navrhl mi, že bych se měl zajít podívat do šachového oddílu u nás v Morkovicích. Tam mě za pár dní zaregistrovali a další rok jsem začal hrát za družstvo Morkovice „B“.  Začátek nebyl vůbec jednoduchý. Bylo jasné, že budu mít proti sobě skutečně dobré šachisty, žádné amatéry. První sezona se moc nepovedla, pochopil jsem, že potřebuji nejdříve hlavně získávat zkušenosti. Základem byl tvrdý trénink a absolvování několika turnajů. Hned v následující sezoně jsem hrál za družstvo Morkovice „A“.  Celkově se mi začalo hodně dařit. Byla to moje nejlepší  sezonu. Neměl jsem žádnou prohru a stal jsem se nejlepším hráčem týmu. V sezóně odehraji i několik turnajů. Letos se zúčastním také 13. Mistrovství světa IPCA tělesně postižených.


Tato otázka se Ti muže zdát být divná, ale zeptat se musím. Jakou šachovou figurku máš nejraději a proč?


Tak tohle je opravdu hodně těžká otázka :-) Pokud mám odpovědět, tak asi jezdec. Protože jezdec dokáže přeskočit jak mé figurky, tak i soupeřovy.


Jaké jsou tvé dosavadní největší úspěchy?


V roce 2011 na turnaji - Slavíkův Memoriál v Postoupkách, jsem vyhrál bronzovou medaili.  Letos na turnaji MČR  tělesně postižených družstev v Hodoníně jsem hrál za tým Gemini Praha „B“ a podařilo se mi vyhrát pohár pro nejlepšího hráče v týmu. To jsou zatím všechny mé velké úspěchy, ale věřím, že další přidám třeba právě na blížícím se Mistrovství světa IPCA.


Jardo zmínil jsi, že tě nyní čeká velká událost – jedeš na MS v šachu. Jaká byla na tento turnaj cesta?


Ano. V nejbližších dnech se zúčastním 13. ročníku Mistrovství světa IPCA tělesně postižených šachistů 2013 ve Velkých Losinách. Velmi se těším, bude to pro mne velký zážitek. Přípravu na tuto akci se mnou vedl i odborný trenér. Myslím, že jsem pod jeho vedením získal hodně potřebných zkušeností a naučil se novým taktikám, které použiji ve hře. Zúčastňuji se i dalších turnajů, např. v Prostějově, kde mám hodně kamarádů, kteří mě také mnohému naučili. 


Máš nějaký osobní cíl, kterého bys chtěl na tomto turnaji dosáhnout?


Mým cílem je si turnaj hlavně užít a získat nové zkušenosti, které bych mohl uplatnit na dalších turnajích.


Čekají Tě v nejbližší době ještě jiné turnaje?


Ano mám ještě tři další turnaje. Na začátku srpna se zúčastním Olomouckého šachového léta, ke konci srpna MČR  tělesně postižených jednotlivců v Hradci nad Moravicí a na podzim posledního turnaje v rámci MČR  tělesně postižených jednotlivců v Hodoníně u Kunštátu. Připravuji se svědomitě a trénuji každý den na šachovnici nebo také na počítači.


Nyní otázka mimo šachy. Jaké máš další koníčky a zájmy?


Koníčků mám spoustu, např. mě baví fotbal, formule, čtení, hudba a s přítelkyní rádi hrajeme různé stolní hry.


Je vidět, že jsi velice aktivní mladý muž. Máš nějaké osobní cíle, čeho chceš v životě dosáhnout?


Mimo šachů mě jinak nic nenapadá :-) Ale cíl v šachách mám a to postoupit s družstvem Morkovice do krajské soutěže.


A na závěr se zeptám, které tři předměty by sis sebou vzal na opuštěný ostrov? Šachovnice je asi jasná volba že?:-)


Šachy určitě a ještě sebou rodinku a samozřejmě také přítelkyni, aby se mnou měl kdo hrát šachy :-)


Mistrovství světa IPCA v šachu tělesně postižených hráčů se uskuteční ve dnech 17. – 26.6.2013.  O tom jak si Jarda Trávníček na této akci vedl, Vás budeme samozřejmě informovat.


Nám nezbývá, než Jardovi popřát mnoho úspěchů a nejen v životě, ale také na černobílé šachovnici.

Poradenské centrum pro sluchově postižené Kroměříž, o.p.s., Velehradská 625, Kroměříž 767 01 Evidence činností pro zaměstnance